Digitaal monument

Vergaan tijdens storm. (1893)

Scheepsnaam
Vrouw Catharina
Scheepsnummer
SCH 280
Scheepstype
Bomschuit
Datum toedracht
19/20 november 1893
Schipper
C. Roeleveld
Reder/Rederij
C. van der Toorn Cz.

Betrokkenen

  • 20 Cornelis Pieter Harteveld
  • 16 Arie den Heijer
  • 32 Baardhout de Niet
  • 14 Nicolaas de Niet
  • 33 Maarten van den Oever
  • 54 Wouter Pronk
  • 25 Cornelis Roeleveld
  • 21 Philippus van der Zwan

Toedracht

In de laatste week van november bracht de schipper Willem Overduin, na het afmeren te Vlaardingen van zijn loggerschip de SCH 235 ‘Jacob Johannes’, een onheilsboodschap aan wal. Hij had op de thuisreis een ondersteboven liggende bomschuit gezien waaraan geen naam of merktekens waren te zien. Stukken van de vleet lagen over de bodem van de schuit heen en een zestal breels en de mast dreven langszij aldus schipper Overduin destijds. Dat was tot dusver alles, totdat op 1 december voor Egmond aan Zee een schuit kwam aandrijven. Op het strand spoelden een los naambord, met daarop ‘Vrouw Catharina’ en een zwaard met de merktekens M.D.G. aan. Het eerste was duidelijk, maar het zwaard met de merktekens moet destijds verwarring hebben gegeven. Het zwaard zal voordien hebben toebehoord aan een andere schuit, van dezelfde reder waarop een M. De Graaf stuurman was.
De schuit ‘Vrouw Catharina’ was op vrijdag 17 november voor de haringvisserij van Scheveningen vertrokken. Kennelijk was de schuit nog wel aan vissen toegekomen maar rond 19 november door slecht weer overvallen, van zijn vleet afgegooid en vervolgens omgeslagen.
Een bericht vanuit Egmond bracht enkele belanghebbenden op de been die daarop naar Egmond vertrokken. Zij moesten onverrichter zake terugkeren omdat de tot wrak geslagen schuit door de zeegang nog nauwelijks was te bereiken en zijn vleet een inspectie belemmerde. Niet alleen tonnen en duigen spoelden nog op het strand aan, maar ook het lichaam van de 33-jarige matroos J. Hopman. Hij spoelde voor zijn eigen dorp Egmond aan Zee aan. Rond 5 december kwam de schuit hoger op de zandbank te zitten zodat het tijdens laagwater te bereiken was. Er werd nog veel hinder ondervonden van de vleet die om het schip heen zat gedraaid. De schuit moest vervolgens worden open gehakt om naar de lichamen te zoeken. Dit werd weer bemoeilijkt doordat het schip vol zand bleek te zitten.

 * Arie den Heijer: zijn broers Wouter en Dominicus verdronken in oktober en november 1882.

* Baardhout- en Nicolaas de Niet zijn broers.

Ook omgekomen:

Van Egmond a/zee: J. Hopman, 33 jr.

 

 

 

Documentatie

Algemeen

Cornelis P. Harteveld
Aantal beelden: 3

Arie den Heijer
Aantal beelden: 2

Baardhout de Niet
Aantal beelden: 2

Nicolaas de Niet
Aantal beelden: 2

Maarten van den Oever
Aantal beelden: 2

Wouter Pronk
Aantal beelden: 1

Cornelis Roeleveld
Aantal beelden: 2

Philippus van der Zwan
Aantal beelden: 4